Mai bine de 90 de procente din spălătoriile manuale de mașini din Regatul Unit au angajați ilegal, cu salarii și condiții de muncă inadecvate, scrie The Guardian. Asta arată un studiu făcută de Universitatea Nottingham Trent în parteneriat cu programul de spălătorie auto responsabilă (RCWS), susținut de guvern și cu fondul de prevenire a sclaviei moderne al Ministerului de Interne.
S-au făcut inspecții neanunțate în Leicester, Suffolk și Norfolk. Rezultatele sunt surprinzătoare. Doar 7% dintre spălătoriile auto din aceste zone au putut să demonstreze că drepturile angajaților sunt respectate. Numai 6% au arătat contracte scrise cu angajații, iar 11% au putut dovedi că distribuiau și fluturași de salariu. Controalele au mai arătat că mai bine de jumătate dintre firmele care operează spălătorii auto nu sunt înregistrate corespunzător la autoritățile fiscale.
Teresa Sayers, directorul general al RCWS, a declarat: „Acest lucru este endemic. Este destul de șocant. Chiar dacă am văzut atât de multe spălătorii auto, am fost surprinsă de cât de deschiși au fost acești operatori în legătură cu practicile ilegale, pentru că aveau încredere că nu vor fi trași la răspundere”. Ea a punctat că că un procent foarte mic din cele cinci mii de spălătorii auto manuale din UK au aderat la sistemul voluntar de bune practici înființat în 2018, tocmai pentru a îmbunătăți situația din acest domeniu.
Sayers a mai atras atenția că situația aceasta îi defavorizează și pe cei care își doresc să aibă o afacere corectă. Ei nu-și vor permite să respecte toate regulile, din cauza afacerii similare de peste drum sau de după colț, care vine cu prețuri mai avantajoase.
Directorul general al RCWS Sayers cere Guvernului să pună la punct sisteme de autorizare locale sau regionale pentru spălătoriile auto manuale și care să implice agenții importante precum: HMRC, responsabilă de monitorizarea plății salariului minim național; Gangmasters and Labour Abuse Authority, care acționează pentru a-i proteja pe lucrătorii vulnerabili.
Se estimează că, în total, sunt 15.000 de oameni angajați în spălătoriile manuale din Marea Britanie.
*Imagine de János Bencs de la Pixabay.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.