Romania in UK

Alimente tot mai scumpe în UK

Englezii au plătit cu 5,8 miliarde de lire sterline maim ult pentru alimente în ultimii doi ani. Este concluzia unui studiu al Centrului pentru Performanţă Economică (CEP), London School of Economics.

Experții au mai constatat că gospodăriile cu venituri mici au avut cel maim ult de suferit. Scumpirile au ajuns să urce costul total al vieții pentru ei cu 1,1%. În timp ce în cazul bogaților, vorbim de 0,7%. Specialiștii spun că acestea sunt efectele Brexitului.

Richard Davies, profesor la Universitatea Bristol şi coautor al studiului, a spus: ”La părăsirea UE, Regatul Unit a schimbat o relaţie comercială profundă, cu puţine impedimente în calea comerţului, cu una în care sunt necesare o gamă largă de verificări şi formulare ca mărfurile să poată trece graniţa. Firmele s-au confruntat cu costuri mai mari şi le-au transferat majoritatea consumatorilor. În cei doi ani până la sfârşitul anului 2021, Brexit a crescut preţurile alimentelor cu aproximativ 6% în general”:

Cercetarea este anterioară accelerării inflaţiei de acum, generate de războiul din Ucraina și de întreruperi în lanțurile de aprovizionare.  

UK a ieșit oficial din Uniunea Europeană în ianuarie 2020 și a părăsit și piața unică un an mai târziu. Asta după votul în favoarea ieșirii din spațiul comunitar care a avut loc în iunie 2016.

*Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore