Regatul Unit și Japonia au semnat documentul care se numește ”Acord de Acces Reciproc”, cel mai semnificativ act de acest tip între cele două state din 1902 încoace.
Acordul militar prevede posibilitatea desfășurării de exerciții militare comune între Japonia și Marea Britanie; trimiterea de trupe între cele două țări. Actul stabilește regulile referitoare la transportul de armament, dar și la eventuale operațiuni umanitare comune.
Oficialii britanici și japonezi au trasat liniile directoare ale acordului încă de anul trecut. Acum documentul urmează să fie ratificat de Camera Comunelor din Marea Britanie și de Dieta Japoneză.
Marea Britanie a devenit prima țară europeană care semnează un astfel de pact, arătând interesul pentru zona Indo-Pacificului, sperând să contracareze China.
Rishi Sunak, premierul britanic, a declarat: „În această lume din ce în ce mai competitivă, este mai important ca niciodată ca societățile democratice să continue să stea umăr la umăr în timp ce ne confruntăm cu provocările globale fără precedent ale timpului nostru. Relația dintre Marea Britanie și Japonia este mai puternică ca niciodată, nu numai în ceea ce privește comerțul și securitatea, ci și în ceea ce privește valorile noastre și cred că am văzut acest lucru demonstrat cu brio anul trecut”.
Prim-ministrul britanic l-a asigurat pe premierul nipon de sprijinul lui pentru agenda președinției G7, care revine Japoniei la finalul anului. De cealaltă parte, Kishida i-a mulțumit lui Sunak pentru „ospitalitatea sa călduroasă”.
Premierul japonez a vizitat Londra, destinația fiind a treia oprire în turneul său de șapte zile în țări din G7, Grupul statelor puternic industrializate, pentru pregătirea summitului din mai care se va desfășura în Hiroshima. Fumio Kishida a început turneul cu Franța și Italia și îl continuă cu Statele Unite ale Americii și Canada.
* Imagine Twitter Rishi Sunak.
*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.