UK, Germania și Franța ar urma să propună Ucrainei un pact de securitate cu NATO – Informații pe surse The Wall Street Journal

The Wall Street Journal scrie că, din informațiile pe care a reușit să le obțină de la oficiali din Germania, Franța și Marea Britanie, cele trei state iau în considerare să-i propună Ucrainei un fel de pact de securitate cu Alianța Nord Atlantică. Scopul ar fi să convingă Ucraina să înceapă negocieri cu Rusia. Numai că Volodimir Zelenski nu pare deloc dispus să cedeze în fața invadatorului. Și a reiterat asta recent: „Nu mai este nimic de discutat şi nimeni nu mai are ce discuta acolo”. Președintele ucrainean a punctat că atrocitățile comise de ruși fac imposibile discuțiile, câtă vreme Rusia nu se retrage complet din Ucraina.

Prim-ministrul Marii Britanii a prezentat un proiect de acord prin care Ucraina ar dobândi mai multe echipamente militare avansate, arme și muniție la încheierea războiului. Asta pentru a da Ucrainei mai multă încredere să înceapă negocierile de pace cu Putin. Ideea ar fi susținută și de Germania și Franța. Asta susțin oficiali francezi, germani și britanici, contactați de The Wall Street Journal. Totuși ei punctează că Ucraina este cea care ia decizia finală cu privire la declanșarea discuțiilor cu inamicul.  Și Statele Unite au punctat că își doresc ca Ucraina să fie suficient de bine înarmată după război, astfel încât Rusia să fie descurajată.

Pactul nu ar urma să aducă Ucrainei beneficiile unui membru al Alianței Nord- Atlantice. De pildă, nici nu intră în discuție includerea unui echivalent al Articolului 5 din Tratat care statuează că toți membri reacționează în cazul în care unul dintre statele NATO este atacat. Avantajele pentru Ucraina sunt totuși mari, dar oficialii se tem ca nu cumva acest pact de securitate să nu îndepărteze Ucraiana de la dezideratul principal, de la a adera la Alianță la un moment dat. Andri Melnik, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, a declarat: „Este cu siguranţă ceva cu care putem lucra, dar avem nevoie de un angajament clar că nu este exclusă aderarea la NATO, care este singura soluţie pentru o pace durabilă”.

Subiectul ar urma să fie tratat la summitul NATO programat în iulie la Vilnius, la care participă în persoană și președintele Ucrainei.

În ciuda declarațiilor publice de susținere a Ucrainei, sursele WST spun că, în spatele ușilor închise, există îndoieli serioase că Ucraina ar reuși să-și recapete toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea, câștigată de Rusia încă din 2014.

Liderii occidentali, susțin oficialii sub protecția anonimatului, sunt preocupați că statele care ajută Ucraina acum nu o vor mai putea face foarte mult timp de acum înainte. Iar continuarea războiului sau redobândirea unor teritorii ar putea duce la pierderi uriașe pentru Ucraina.

Guvernele german, francez și britanic nu au comentat dezvăluirile jurnaliștilor de la The Wall Stret Journal.

*Imagine de moerschy de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore