Măsuri pentru reducerea migrației ilegale în Marea Britanie

Ministrul de Interne al UK, Suella Braverman, a avut o întâlnire la Bruxelles cu omologii din Grupul Calais, care reunește țările Belgia, Franța, Germania și Olanda. Principala temă de discuție: reducere numărului de migranți ilegali care trec prin canalul Mânecii, conform Reuters.

Nu s-au făcut publice planurile concrete, dar s-a decis cu privire la o colaborare mai strânsă între state pentru a-i opri pe traficanții de persoane.

Ministrul britanic a transmis printr-un comunicat: „Ţările din Europa trebuie să colaboreze strâns pentru a combate migraţia ilegală şi pentru a-i opri pe traficanţii de persoane înainte ca aceste probleme să ajungă la graniţele noastre. Grupul Calais a avut discuţii constructive despre găsirea de soluţii în beneficiul ţărilor noastre şi pentru a garanta că răufăcătorii care profită de mizeria umană sunt luaţi ca ţintă şi aduşi rapid în faţa justiţiei”.

Înțelegerea dintre statele membre Calais s-a bazat pe o convenție semnată de Marea Britanie și Franța în noiembrie, care prevede alocarea a 72,2 milioane de euro pentru oprirea ambarcațiunilor mici, ilegale, prin Canalul Mânecii.

În acest an numărul celor care au ajuns ilegal în Regat cu bărcile a ajuns la un nivel record de 40.000.

Miniştrii de interne din cele cinci state au fost de acord și să susțină un acord de lucru între UK şi Frontex, Agenţia pentru Protecţia Frontierelor Uniunii Europene, care ar facilita înregistrarea migranților ilegal și proceduri mai rapide pentru azil și expulzare. Frontex are ca principal obiectiv reducerea migrației din statele Balcanilor de Vest, iar Marea Britanie este cu atât mai interesată, cu cât 42% din imigranții care au ajuns în UK din luna mai până în septembrie anul acesta au fost cetățeni albanezi.

Deciziile de la nivelul Grupului Calais și Frontex vin în contextul unor discuții intense în Regatul Unit despre imigranți. Recent, ministrul britanic al imigrării, Robert Jenrick, a spus că albanezilor ar trebui să li se interzică să solicite azil în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Asta pentru că, spune el, vin dintr-o țară ”demonstrabil sigură”, iar nivelul imigrației în UK a devenit nesustenabil.

*Imagine de Tim Hill de la Pixabay.

*Ruk este un proiect al Belfast Intercultural Romanian Community, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Secretariatul General al Guvernului.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore