Romania in UK

Despăgubiri de 39 de milioane de lire sterline pentru fata căreia, dintr-o greșeală medicală, i s-au amputat brațele și picioarele

Înalta Curte a aprobat înțelegerea propusă de Spitalul Frimley Park, din Surrey, și acceptată de familia fetei.  Este vorba despre 39 de milioane de lire sterline pe care spitalul trebuie să le dea fetei diagnosticate greșit – o parte într-o sumă forfetară și restul în plăți anuale pentru tot restul vieții ei.

Avocații fetei au argumentat în fața judecătorului că fata a rămas fără membre, fiindu-i toate amputate, din cauza erorilor medicale comise la Spitalul Frimley Park. Ea a ajuns acolo cu semne clare de meningită și sepsis, printre care temperatură și ritm cardiac ridicate, dureri de picioare și somnolență, vărsături. Medicii nu au făcut decât să-i dea paracetamol, să-i scadă febra și au trimis-o acasă. Câteva ore mai târziu, părinții fetei au dus-o din nou la spital, de data asta cu erupții cutanate. Atunci a fost diagnosticată cu sepsis meningococic.

Medicii au decis să o transfere la alt spital, unde a ajuns la terapie intensivă. A avut insuficiență multi-organică. A fost nevoie de grefe de piele pentru tratarea infecțiilor. S-a ajuns la amputarea ambelor picioare deasupra genunchilor și a brațelor, deasupra coatelor.

Părinții copilei spun că, dacă fata ar fi fost diagnosticată corect de la început și tratată corespunzător, cu antibiotice, nu s-ar fi ajuns la amputare.

Frimley Health NHS Foundation Trust și-a recunoscut vina. În instanță a fost citită și o scrisoare scrisă de directorul executiv al trustului Frimley Health NHS Foundation, Neil Dardis, părinților fetei. Dardis a cerut iertare familiei și a adăugat: ” îngrijirea ei a scăzut sub standardul la care avea dreptul să se aștepte. (…) Nu ar fi trebuit să fie externată”.

Deborah Nadel, de la firma de avocatură Fieldfisher care reprezintă fata și familia ei, a declarat: „Rănile și dizabilitățile severe ale acestui copil au fost complet evitate cu o îngrijire adecvată. Toate steagurile roșii pentru meningită și sepsis au fost acolo pentru ca medicii să le vadă. Există protocoale specifice pentru tratarea acestor boli pentru a proteja pacienții și medicii, dar funcționează doar dacă sunt respectate. Așezarea va ajuta să-i asigure fetei echipamentul, terapia și ajutoarele de care are nevoie și o va ajuta să-și trăiască cea mai împlinită viață, în ciuda a ceea ce i s-a întâmplat. Este curajoasă și este hotărâtă”.

Un purtător de cuvânt al NHS trust a declarat: „Ne pare foarte rău pentru rănile reclamantului și înțelegem că nicio sumă de bani nu le poate compensa pe deplin. Cu toate acestea, suntem mulțumiți că acordul a fost aprobat și sperăm că daunele convenite vor asigura că reclamantul poate trăi cât mai independent posibil în viitor”.

*Imagine de Sasin Tipchai de la Pixabay.

*RUK este un proiect realizat în 2022 de către Malina Virtejanu PFA UK, finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

*Conținutul acestui articol nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Distribuie această postare:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore